Vallen, opstaan en doorgaan

Vallen, opstaan en doorgaan

Vlakbij de grens tussen Nederland en Duitsland wandelt het publiek gedurende een uur over de open vlakte van 17 hectare aarde (ruim zeventien voetbalvelden) met 32.000 betonnen kruisen. Met een koptelefoon op hun oren volgen zij een gids. Er klinken fragmenten uit interviews met een Joods onderduikkind. Er klinken jonge Duitsers, oude Duitsers. Limburgse vrouwen die vrouwen uit en in de Gaza ontmoeten. Er klinken voormalige soldaten en verse, jonge marcherende soldaten. Er klinkt de stem van een kind, een lief gedicht… en iets verderop klinkt live vioolmuziek.

De geluidsvoorstelling Aufrecht gehen brengt verhalen die speciaal voor dit project worden verteld, geschreven en opgenomen. Het zijn persoonlijke interviews, monologen en vertellingen. Juist nú, met de viering van zeventig jaar vrijheid. Juist nú, met een bomvol Journaal over dreigingen een oorlogen. Verhalen die uitnodigen tot nadenken, die vragen stellen en niet willen zwijgen.

De keuze voor de interviews, gevoerd door Lubert, wordt op basis van research en voorgesprekken gemaakt. Initiatiefnemer en projectleider Lubert werkt voor deze geluidsvoorstelling samen met SoAP, vredeseducatiecentrum JOC, theatermaakster Lotte Lohrengel, toneelschrijfster Annet Bremen, muzikant Emil Szarkowicz en bewoners uit de regio  aan deze geluidsvoorstelling.

[dotline]

Door succes vervolg in buitenland in 2016

Onze voorstellingen in 2015 zijn voorbij. De makers werken aan een reprise in 2016 in Nederland en een versie voor scholieren én een Duitstalige versie van de voorstelling. Momenteel wordt de mogelijkheid onderzocht van een Vlaamse versie in het Belgische Lommel plus een lees- en luisterboek van de voorstelling.

Meer informatie volgt op Aufrechtgehen.eu

voorzijde flyer aufrecht gehen-1

[dotline]

Media over verhalentocht

De geluidsvoorstelling is enthousiast ontvangen door publiek en in media.

Journalist Pieternel Kellenaers van Dagblad de Limburger schreef een pagina groot artikel over de première van Aufrecht gehen op 27 april 2015. Lees hier haar verhaal. Regionale omroep L1-radio nodigde tekstschrijfster Annet Bremen uit. Luister hier naar dat gesprek.
[dotline]

Werkpresentatie

Om tot het concept van Aufrecht gehen te komen, hebben de makers een werkpresentatie georganiseerd met dank aan het Vfonds.

[nggallery id=2]

[dotline]

Oorsprong

Een radio-interview van Lubert is het vertrekpunt van deze geluidsvoorstelling. Luister hier naar enkele fragmenten.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *