klankkast en podcast

Mia huist
in een kast

2018 – heden div. zorgcentra Limburg (NL)

mia

Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Hoogleraar Taal-cultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Stichting Laudio heeft o.a. samen met Lubert een speciale kamer voor jou ingericht om dat eens te komen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Limburgse klankkast. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’.

Colofon

Producent: Stichting Laudio

Documentaire, concept: Lubert Priems

Tekst, concept: Jacqueline Kerkhof

Spel Venlose Mia: Herma Cuijpers

Spel Maastrichtse Mia: Mence Schoonbroodt

Technologie: Fourtress (met speciale dank aan Joep Slenter)

Audio-edit: Arno Peeters

Grafisch ontwerp: Ilse van Hoof

Met speciale dank aan: Leonie Cornips, Jolien Makkinga, Envida-medewerkers en de bewoners van zorgcentrum Lenculenhof, Mia Röling, medewerkers Limburgs Museum, Jos Schaterje, Via Zuid, Arcus college, Marc Kentgens en de ruim 200 Limburgers die gehoor gaven aan de Mia-oproep.

projectpartners

Mia wordt gemaakt met diverse projectpartners waaronder zorgorganisatie Envida. Voor een volledig overzicht (incl. fondsen) bezoek de projectsite

functie lubert

interviewer

audio-vormgeving

concept

productie, projectleiding

publiekdeelnemers klankkast 2018

streams podcast 2018

deelnemers

in beeld

publieksfoto’s- en reacties, pr-materiaal en mediaberichten

Eervolle vermelding FASoS-prijs

Het project Mia van Stichting Laudio heeft een eervolle vermelding gekregen van de jury van de FASoS ‘Valorisatie’ prijs. De jury besloot om Mia speciale aandacht te geven. Om het benutten van kennis verder te stimuleren, introduceert de faculteit voor kunst en sociale wetenschappen van de Universiteit Maastricht (FASoS) een jaarlijkse ‘valorisatie’ prijs.

“Dit project valt op door zijn originaliteit en inventiviteit”.

FASoS ‘Valorisatie’ prijs Universiteit Maastricht