Een bril om in de toekomst te zien

Een bril om in de toekomst te zien

Ouderen praten over vroeger en wachten achter de geraniums op de dood. Dat is het algemene beeld van ouderen, maar Lubert weerlegt deze beeldvorming. Hij vindt dat het tijd is om het toekomstbeeld van senioren scherper op het netvlies te krijgen.

Lubert verrast enkele bewoners van Vivre, één van de grootste zorginstellingen in Limburg, met een bijzondere bril waar je de toekomst door kan zien. Alle gesprekken gaan over plannen maken en bijstellen; over de grens tussen ‘willen’ en ‘kunnen’.

Deze verhalen zijn uitgebracht op een cd in een speciaal ontworpen boekje waarin Vivre haar jaarcijfers en visie geeft. Lubert bedacht het concept Toekomstbril, verzorgde deze audio-reportages en werkte voor deze opdracht van Vivre samen met reclamebureau Advance communications.

Wegens enthousiaste reacties op de cd is een vervolg op het project gekomen. De Toekomstbril is binnen verzorgingstehuis Koepelhof een activiteit geworden waar bewoners samen komen en vertellen over hun wensen en schrikbeelden. Daarmee is de sociale cohesie in Koepelhof versterkt. Bewoners leerden elkaar beter kennen en ondernemen nu makkelijker contact op met een ander.
Lubert verzamelt de verhalen in een intieme tentoonstelling die van 20 november 2013 tot 18 december 2013 te zien is in Koepelhof Maastricht (maandag t/m woensdag 9.00-16.30uur).

[dotline]

Dit is de Toekomsbril

Een greep uit de verhalen die te horen zijn in de intieme tentoonstelling van 20 november 2013 tot 18 december 2013 in Koepelhof Maastricht (maandag t/m woensdag 9.00-16.30uur).


[dotline]

Dagblad de Limburger schrijft over Toekomstbril

Journalist Job Tiems van Dagblad de Limburger was bij de opening van de tentoonstelling in Koepelhof. Tot 18 december 2013 zijn daar alle verhalen te horen op maan-, dins- en woensdag van 9.00-16.30uur. Lees hier zijn verslag: 20131121 dagblad de limburger toekomstbril  [dotline]

Geluk op een witte smeedijzeren bank

Als bewoonster van verzorgingstehuis Mia Röling door de Toekomstbril kijkt, ziet zij de hemel. Daar heeft haar overleden oma alles mee te maken. Met de Toekomstbril kan Mia haar horizon scherp verkennen.


[dotline]

Het nieuws van de toekomst

Vanachter het ritselend krantenpapier volgt bewoner Servé Doijen de wereld. Iedere dag volgt hij trouw het nieuws om te weten wat er allemaal is gebeurd. Door de Toekomstbril weet hij ook wat er nog gaat gebeuren.


[dotline]

De gelukszoeker

Micha Heckmanns werkt als verzorger met dementerende mensen. Hij moet soms meten, afwegen en prioriteiten stellen om alle bewoners persoonlijke aandacht te geven. Dat is soms moeilijk, maar de Toekomstbril stelt hem gerust.


[dotline]

Contouren van een nieuw leven

De wens van bewoner Arno Rooijakkers is zo lang mogelijk samen met zijn vrouw zijn, maar dat is soms moeilijk. Zij vergeet steeds meer. Als zij de Toekomstbril opzet, verwoordt zij haar wens: een achterkleinkind krijgen. Langzaam tekenen zich de contouren af van een nieuw leven.


[dotline]

Bommetje onschadelijk maken

Bestuurder Dick Mol vindt dat de regering met haar bezuinigingen een klein bommetje gelegd heeft onder de ouderenzorg. Met de Toekomstbril op verwoordt hij hoe hij dat bommetje onschadelijk kan maken. Én hij ziet hoe hij zelf oud wil worden. Wat vindt mevrouw Mol daar van?

bron: eigen beheer i.o.v. Vivre

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *