podcast

01

MIA

Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Hoogleraar Taal-cultuur in Limburg Leonie Cornips & cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Lubert volgt deze wetenschappers tijdens hun onderzoek van universele conclusies. Want of je moerstaal nu ’n Limburgs dialect of bijvoorbeeld een Vlaams of Marokkaans: voor iedere senior is de taal waarin je bent opgegroeid een medicijn, een houvast.

Meer weten over dit project? Check stichtinglaudio.nl/project/mia/ en  lubert.nl/project/mia

wetenschap

maatschappij

oral-history

erfgoed

02

Van horen zeggen

In deze negendelige reeks verzamelt Lubert verhalen die de geschiedenisboeken nét niet hebben gehaald. Veel verhalen zwerven rond in de hoofden van mensen. Of ze worden van mond tot mond door vertelt. Terwijl ze het verdienen om vereeuwigd te worden. Daarom zijn die verhalen nu voor jou gebundeld. Ieder deel hoor je verschillende korte verhalen die horen bij één thema. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van de grote concurrent van Coca-Cola uit het dorpje Voerendaal? Of van de Gennepse moutfabrikant die in de Noordzee dook, op zoek naar een gezonken schat?

03

Heilige huisjes van zwart goud

Rond een holle weg tussen Sittard en Geleen, waar jarenlang dagelijks een stoet aan mijnwerkers liepen van huis naar werk en viceversa, wandelt het publiek tussen de woningen van deze arbeidersgezinnen. Heilige huisjes van zwart goud.

Deze podcast, een verhalentocht in de volkswijk Sanderbout, begint waar de mijnendeuren voor altijd gesloten werden. Hoe hebben de bewoners hun weg gevonden als plots zo’n sterk bindmiddel, de mijn, wegvalt? Welke impact heeft dat gehad op hun werk- en sociale leven? Gesteund door de plaatselijke bewoners gaat Lubert in 2015 op zoek naar antwoorden. In dat jaar worden deze markante arbeidershuisjes gesloopt, tijdens de herdenking van vijftig jaar mijnsluiting.

maatschappij

erfgoed

volkscultuur

erfgoed

04

Honger naor vastelaovend

Uitgebreide draaiboeken, veiligheidsregels en gelikte shows. Het carnaval van nu is anders, groter dan ooit. Spreken we over vervlakking of over een welkome vernieuwing binnen een traditie?

In deze zesdelige podcast volgt Lubert sporenonderzoeker René Haustermans. Deze fervent carnavalist neemt de Limburgse vastelaovend onder loep. Bestaat de politieke spiegel nog tijdens een optocht? Is er plaats voor ’n spontane actie? Vieren we nog waarom dit eeuwenoude zottenfeest is ontstaan?

05

Achter de kapperspiegel

De kapsalon is nog altijd open bij de Vlaamse Jozef, ook al ligt de pensioengerechtigde leeftijd ver achter hem. Die winkeldeur blijft open, zeker sinds hij zijn beiden kinderen verloren heeft. Jozef vertelt openhartig over zijn herinneringen, hoop en verdriet.
Luister hier naar een gedeelte uit de Gehoorkonde voor Joke, gemaakt door documentairemaker Lubert Priems.

volkscultuur

erfgoed

volkscultuur

erfgoed

06

Een eeuw Nelly

Honderd lentes jong is Nelly Benders geworden. Dat wordt gevierd met een podcast over haar zelf (of zoals documentairemaker Lubert Priems de podcast noemt: een Gehoorkonde).

Nelly met haar dochter belangrijke gebeurtenissen uit haar leven. Soms met bescheidenheid als het over haar verzetsverleden gaat. Bijzondere ankerpunten zijn voor haar de komst van voorwerpen die nu niet meer weg te denken zijn.

07

Paul overwint zijn paniek

Angst beheerst het leven van Paul Lommen. Gelukkig heeft hij nu zijn stoornis onder controle: een prestatie dat bekroond is met deze podcast. Of zoals documentairemaker Lubert Priems het noemt: een Gehoorkonde.

Lubert volgt Paul in zijn jarenlange strijd hoe om te gaan met paniekaanvallen en een scala aan angsten. Paul én zijn directe omgeving delen dit persoonlijke verhaal om schaamte bij Pauls lotgenoten weg te nemen en angststoornis bespreekbaar te maken.

maatschappij

zorg

volkscultuur

erfgoed

08

De stilte na de vasteloavend

Sjraar Peetjens uit Venlo. Hij is niet meer. Maar zijn liedjes wel. Ze worden nog altijd meegezongen door carnavalsvierende Limburgers. Uit volle borst. Toen deze zanger 96 lentes jong was, klom hij nog op de bühne voor een live optreden. Wél met knikkende knieën, zo merkte documentairemaker Lubert Priems.

Lubert volgde Sjraar tijdens het uitbundig vrolijke carnaval en in de stilte van de vastentijd. Voor Sjra is zo’n mengelmoes van allerlei gevoelens het hele jaar aanwezig. Je hebt fijne herinneringen om op terug te kijken, maar toch word je overmand door hartzeer. Sjraar over roem en heimwee.