Muziek uit de hele wereld

Muziek uit de hele wereld

Kerkrade heeft niet voor niets de bijnaam Klankstad. Sinds 1951 wordt eens in de vier jaar het grootste blaasmuziekfestival ter wereld in die stad gehouden. Tienduizenden deelnemers en bezoekers volgen de mars-, show- en concertwedstrijden van internationale top muziekgezelschappen.

Lubert volgt voor L1, de regionale omroep van Limburg, het Wereld Muziek Concour (WMC) 2013.
[dotline]

Je bent jong en je wilt.. een sopraan-saxofoon

Jongeren hebben de toekomst. Een cliché, maar de WMC-organisatoren hebben dat goed in hun oren geknoopt. Tijdens het WMC zijn veel jonge muzikanten te horen, ook buiten Kerkrade. Zoals die van het LBM jeugdorkest.
Deze negentig jonge muzikanten bewijzen dat jongeren wel degelijk in een orkest, fanfare of harmonie willen spelen. Terwijl er een grote vergrijzing bij die muziekgezelschappen is. Hoe flikken ze dat bij het LBM jeugdorkest? Hoe halen zij jonge muzikanten binnen?


Bron: L1 (2013)
[dotline]

Weg met de boetepot!

Kerkrade heeft de première. Tijdens het Wereld Muziek Concours is een nieuw beoordelingssysteem ingevoerd.
Dat moet uiteindelijk over de hele wereld toegepast worden bij mars- en showwedstrijden. Het jurylid geeft geen strafpunten meer, maar beloont wat goed gaat. Ook speelt het publiek een belangrijke rol bij deze nieuwe visie van jureren. Lubert zocht het uit.


Bron: L1 (2013)
[dotline]

De talenknobbel van Kerkrade

Tijdens het WMC komen internationale muziekgezelschappen uit de hele wereld naar Kerkrade. Zorgen al die verschillende culturen er voor dat de Kerkradenaar zich ontpopt tot een ware taalvirtuoos?


Bron: L1 (2013)
[dotline]

WMC-coryfee

De Limburgse dirigent Fried Dobbelstein is een graag geziene gast op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Voor coryfee Dobbelstein is dit zijn vijfde WMC. De vraag: is dat net zo spannend als zijn eerste succesvol WMC-optreden?


Bron: L1 (2013)
[dotline]

Verre vrienden

Geen kleine zolderkamertjes meer, maar grote schoollokalen of een luxe hotelkamer. De buitenlandse muzikanten van het Wereld Muziek Concours slapen niet meer bij de Kerkradenaar thuis. Jarenlang zorgden gastgezinnen voor deze WMC-gasten. Dat leverde vaak mooie vriendschappen op. Hoe komt het dat een einde aan dit tijdperk is gekomen?


Bron: L1 (2013)
[dotline]

De vuurdoop van de stadionspeaker

De diep gekoesterde wens van buuteredner Fer Kousen komt uit tijdens het WMC. Hij mag de presentator zijn van de Mars- en Showwedstrijden in Parkstad Limburg Stadion.


Bron: L1 (2013)
[dotline]

Van meet af aan WMC-vrijwilliger

De organisatie van het Wereld Muziek Concours kan rekenen op veel vrijwilligers. Vaste factor is Casper Salden. Sinds het tweede Wereld Muziek Concours (1954) steekt hij vrijwillig de handjes uit de mouwen. Geen WMC zonder Salden. Of toch wel?


Bron: L1 (2013)
[dotline]

Besturen is een kunst

Tijdens het WMC komen niet alleen muzikanten uit de hele wereld bij elkaar. Ook de kopstukken, leiders uit de harmonie-, fanfare- en brasswereld verzamelen zich in Kerkrade om de laatste ontwikkelingen in de blaasmuziek te bespreken.


Bron: L1 (2013)

Vaardigheden

Gepubliceerd op

02/03/2016

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *